The Troubled Sandy Bridge Platform – Error Codes 0D, 62, 94, D2

UPDATE: I get a lot of mail and links for this article. I thought, I should post an update to this article. After I originally published this article, ASUS rolled out a lot of bios updates for the P67 motherboard. After the recent bios upgrades, I do not face this issue anymore. The bios posts fine in all cases and I can use my USB slots in all configurations. If you face this issue and the solution in this article doesn’t help, try upgrading or downgrading your bios.

The Sandy Bridge platform has seen quite a lot of down hill turns in his short life time. First the Cougar Point issue, then a series of Processor and Motherboard delays, and the P67/Z68 Fiasco and the failed attempt to keep the platform up to date with bios and driver releases. Of course, the third party manufacturers like ASUS, Gigabyte and MSI have their share of bad support for the platform as well but it’s mainly Intel that’s to blame. People have faced so many issues on the Sandy Bridge platform that it feels flaky at best. I just wonder my PC would shutdown any moment. It’s happened to me and a lot of other people.

Apart from many of the “bigger” and “widespread” issues with the Sandy Platform, like the one I blogged about some time ago, there has been another issue that’s been plaguing the users of Sandy Motherboards. The issue has something to do with no POST on cold boot and the following error codes:

0C-0D – Reserved for future AMI SEC Error codes

62 – Installation of the PCH Runtime Services

94 – PCI Bus Enumeration has started

D2 – PCH Initialization Error

There is no detailed information about these error codes in the manuals or the AMI website. I picked those definitions up from my P67 manual. I believe it should be the same for all Sandy Bridge motherboards with EFI bioses. Let me go through the error for reminder’s sake:

On a cold boot, your monitor will not show any display and your motherboard won’t POST. If you have the internal speaker attached to your motherboard, you will hear beeps about those error codes as well. However, the error is specifically noticeable when you look at your motherboard physically. The following signs should tell you what’s going on

1. Your VGA LED next to your PCIExpress x 16 slot is constantly lit.

2. If your motherboard has Q Code or Debug Code LEDs on it, you will see it either stuck at 0D62 or 94 or in rare cases at D2.

3. Your Motherboard boot LEDs might be constantly lit as well.

If you’ve seen any of the above symptoms, you may have scoured the internet for a solution. The issue happens to be more frequent in ASUS motherboards. People on the internet have exchanged their motherboards in hopes to kill the error, and some have been successful after an exchange but others have been unlucky. Some have pointed out that it’s because the PCI Bridge is dead/corrupted or damaged.

Some people have shifted from their primary PciExpress x 16 slots to their secondary slots x8 and the issue seems to go away. However, it has returned for some in that case as well. This is very frustrating if you’ve hit the issue.

Somehow, I was not satisfied with the sudden notion that the hardware went bad just like that. So, I searched myself and found all the same results and then I turned back to the motherboard manual and datasheets from the manufacturers themselves. I found this:

The Image tells us that the PCIExpress x 16 slot shares IRQs with other components on the motherboard. This sounds exactly like where it’s going. An IRQ conflict/sharing issue. I went to the ASUS motherboard pages to verify if the components shared bandwidth as well and I found this for the P8P67/P8Z68 Pro:

 *1: The PCIe x16_3 slot shares bandwidth with PCIe x1_1 slot, PCIe x1_2 slot, USB3_34 and ESATA12. The PCIe x16_3 runs at x1 mode by default for system resource optimization.(PCIe x1_2 will be disabled.)

The above note is only mentioned in the P8P67 Pro and lower models and the Deluxe/Extreme models do not have this note displayed. I can’t say if it is only for marketing but perhaps the upper models share bandwidth with the components as well.

Why, you ask? Because I solved the issue by disconnecting the USB3_34 Front Panel slots that share bandwidth with the PCIExpress x 16 slot. I have disconnected, reconnected, changed Graphic cards and slots to test my motherboard and it keeps working with the above solution.

This is strange and is possibly a fault in the BIOS. I recommend you to not upgrade to the Beta bioses posted by ASUS and other manufacturers. These bioses might damage your system because they threw the QA garbage over to the customers.

I’d be glad to know if this works out for any of you. It’s a detailed post, I know but I like to detail what caused the issue in the first place.

9 Responses

  1. Phn says:

    Thanks for the research. I’ve been looking for an answer to explain why my computer won’t boot from a cold boot. I’ll give it a shot and reply back after a few weeks if successful.

    Thanks!

  2. Yasser says:

    I am trying everything what u said.. But my pc still not working
    Now i recoverd my bios to older version and blugged out the battrey and i will sleep

    Tomorrow i will continue and see

    This problem is killing me even my pc is new

    See you

  3. Yasser says:

    What is RMA? PLEEEEEEEASE

    I did everything
    When i change GPU slots, my PC works fine
    But when i just restart it, the problem just back again

    I dont know what is happening!!!!

    Now, i have to remove the battery for a while then start it and works fine
    But again when RESTART it, problem back

    So please, what is RMA?

    • MHAQS says:

      RMA is a process to return your fault equipment under warranty from the place where you bought it.

      If you remove the battery and it works, then try clearing the CMOS or resetting it.

  4. SamKook says:

    Thanks, unplugging the front usb3 panel didn’t work, but I managed to fix my problem(0D) by unplugging all usb device from my computer, start it, then replug the keyboard and pressed F1 to continue booting.

  5. Yasser says:

    After managing everything.. I found that it works if i only removedbthe RAM and install them again

    But also again if inrestarted my PC, it wont work unless if i REinstall ed the RAM

    I think it is the BIOS can’ read the RAMs

    Am i right?

  6. Bigglesworth says:

    Hey, I’m having this problem too, cant wait to see if anything here works. I have a maybe 2 month old ASUS Maximus IV extreme z motherboard that was working absolutely fine until earlier this afternoon when. Took my computer apart to fix the noobish mistakes of the past of extremely jumbled and taunt power supply wires. In the process I put in newer SATA cables going from my drives to the motherboard and changed my graphics card from the second slot to the first one, only to be met with a “no keyboard found” beep error and a message saying go into setup and recover BIOS setting, please contact ASUS support and your computer will turn off in 15 seconds..
    I have changed my video card bac to the second slot, tryed rearranging the SATA cable inputs, and tryed every USB with 2 different keyboards each. No luck, I think if it could just detect a keyboard at this point I would be able to get into BIOS!

  7. ebegab92 says:

    Hi there!

    I’ve got the same problem with ASRock 970 Extreme3 when I’m trying to use a PCI (not PCIe!) Zotac GeForce GT610 video card.I get the same error code 94 :(

Leave a Reply